10 km loopschema
Workout

Loopschema 10 km | Zo loop je vlotjes 10km!

Heb je net 5km kunnen lopen? Of ben je gewoon op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging? Dan zul je je zeker kunnen vinden in dit doel, 10 kilometer aan een stuk lopen! Hoe moet je dat nu net aanpakken? Is er één perfect 10 km loopschema? Ontdek de antwoorden hieronder!

Is er één perfect 10 km loopschema?

We moeten je teleurstellen… Er bestaat geen 10 km loopschema dat voor iedereen werkt. Een loopschema is namelijk samengesteld aan de hand van verschillende factoren. Zo spelen geslacht, leeftijd, conditie, doelstelling en andere factoren een rol. Iemand van 24 die al een redelijke basisconditie heeft, gaat een heel ander schema krijgen dan iemand van 56 die totaal geen conditie heeft. Ook maakt iedereen op een ander tempo progressie. Het schema van iemand anders volgen kan ervoor zorgen dat je je forceert en zo een blessure oploopt.

Basisconditie?

Alles begint dus bij het bepalen van jouw basisconditie. Het is aangeraden om daarvoor een conditietest af te nemen. Dat is de basis waaruit alles vertrekt. We overlopen daarbij alles samen: wat je wil bereiken, op welke termijn, hoe jouw conditie ervoor staat …  Aan de hand van die factoren maken we voor jou een trainingsschema op maat. In onderling overleg kijken we ook hoeveel sessies per week haalbaar zijn. Ben je nog op zoek naar andere tips? Neem dan zeker hier eens een kijkje!

10 km loopschema

Blessurepreventie

Het kan iedereen overkomen. Je maakt veel progressie en dan loop je een overbelasting op waardoor je weer 2 stappen achteruit gaat. Daarom is het belangrijk dat je oplet dat er genoeg variatie in jouw schema zit. Afwisselen van sport zorgt er bijvoorbeeld voor dat je andere spiergroepen traint. Zo kunnen de spieren die je gebruikt tijdens het lopen rustig herstellen. Outdoor lopen, zonder een dempende ondergrond is natuurlijk minder goed voor de gewrichten dan indoor lopen op een dempende loopband.

Bring it on!

Wil je de uitdaging aangaan? Klaar om jezelf volledig te smijten? Breng ons een bezoekje en neem de conditietest af, dan stellen we in overleg jouw 10 km loopschema op!

Vorige Bericht Volgende Bericht

You Might Also Like