fruit eten na sporten
Tips

Wat eten na sporten?

Of je nu een strak trainingsschema volgt of maar af en toe een sportieve inspanning doet, goed herstellen hoort bij goed sporten zoals ambiance bij een zumbales. En goed herstellen, dat doe je onder andere met behulp van goed eten. Eerder hadden we het al over wat eten voor het sporten en wat eten tijdens het sporten. In dit artikel vind je informatie over wat eten na sporten.

Waarom eten na de inspanning?

Je hebt net gesport. Na de training heb je eventueel een cooldown achter de rug. Je bent terug helemaal verfrist na een deugddoende douche. Maar daar stopt het niet. Je training is pas écht geslaagd na een goede maaltijd. Eten na de inspanning doe je om deze drie redenen.

1. Energie aanvullen. Je hebt immers zojuist bakken energie verbruikt. Die moet je terug op niveau brengen.

2. Vocht aanvullen. Met zo’n inspanning gaat zweetverlies gepaard. We weten allemaal hoe belangrijk het is om voldoende te drinken, maar na het sporten is die noodzaak nog groter.

3. Spieren herstellen. Als je lang of heel intensief traint, kan er spiereiwit worden afgebroken en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk omzetten in spieropbouw.

Als je niet, niet goed of niet genoeg eet na het sporten, kan je de positieve effecten van de inspanning teniet doen of minimaliseren. Dat wil je niet, toch?

Wat eten na sporten?

Wat je best eet na het sporten, gaat volledig samen met de redenen waarom je moet eten. Logisch, nietwaar? Ook hier dus weer een lijstje van drie.

1. Koolhydraten. Hiermee kan je je voorraad energie terug aanvullen.

2. Vocht. Hiermee compenseer je je vochtverlies.

3. Eiwitten. Hiermee herstel je je spieren.

Bij voorkeur eet je binnen het uur na de inspanning 20 tot 25 gram eiwitten van hoge kwaliteit en ongeveer dezelfde hoeveelheid koolhydraten. Bij echt lange inspanningen kan je tot drie keer na mekaar dezelfde hoeveelheid koolhydraten innemen.

brood met kaas wat eten na sporten

Welke eiwitten?

Gezien het belang van eiwitten bij spierherstel, hebben we het graag even over de soort eiwitten die je best inneemt. Dierlijke eiwitten genieten de voorkeur, omdat ze een betere aminozuursamenstelling hebben. Drink dan ook liever een glas melk dan een glas sojamelk. Nog beter is het om het met water te mengen voor een snellere vertering van de juiste eiwitten. Train je ’s avonds laat? Drink dan een groot glas pure melk. ’s Nachts doet de dierlijke eiwitten dan nog rustig hun werk qua spierherstel.

Voorbeeldmaaltijden

Oké, allemaal goed en wel, maar hoe ziet dat er dan concreet uit? Hieronder enkele voorbeelden van snacks vol koolhydraten en met voldoende eiwitten voor na het sporten:

  • sportdrank of sportgel (check de samenstelling!)
  • energierepen (vetarm) of muesli met yoghurtdrank
  • fruitsmoothie
  • fruitsla met yoghurt
  • fruitsap of energiedrank
  • ontbijtgranen met melk
  • brood met kaas of vetarme vleeswaren

De hoeveelheid en de soort hangt volledig af van je lichaamsgewicht. Aanbevolen wordt om 1 tot 1,2 gram koolhydraten per kg op te nemen. Kies bij voorkeur vetarme producten met niet al te veel toegevoegde suikers.

Wanneer eet je het beste?

Na de inspanning begin je best zo snel mogelijk met spierherstel. Lukt het niet direct na het sporten? Zorg dan in elk geval dat je in de eerste twee uur na het sporten een gezonde portie eiwitten, koolhydraten en vocht binnenkrijgt. In die tijdspanne staat je lichaam het meest open voor herstelvoeding.

Moet je altijd eten na het sporten?

JA! Als je niet eet na het sporten, zal dit sowieso een effect hebben op je herstel en wellicht zelfs op je volgende sportsessie. Als je niet weet wat eten na sporten, vind je hierboven enkele suggesties.

Vorige Bericht Volgende Bericht

You Might Also Like