yoga als sport
Tips

Is yoga een sport? Oh ja!

Over yoga wordt soms nog wat lacherig gedaan. “Yoga, da’s geen sport!”, zeggen boze stemmen, en vaak zijn dat net stemmen van personen die nog nooit een yogales gevolgd hebben. Is yoga een sport? Wij zeggen “ja!” – al hangt het er ook van af over welke soort yoga het gaat.

Yoga als licht intensief bewegen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven schrijft voor dat personen van 18 tot 64 jaar zo veel mogelijk bewegingen van lichte intensiteit moeten doen. Daarnaast moeten ze ook minstens 75 minuten per week hoog intensieve bewegingen uitvoeren, 150 minuten matig intensieve of 150 minuten matig én hoog intensieve bewegingen.

Waaronder valt yoga volgens hen? Is yoga een sport? Zij beschouwen het als een vorm van licht intensief bewegen, op hetzelfde niveau van intensiteit als bijvoorbeeld traag stappen, staand knutselen of bellen en licht huishoudelijk werk. Bij licht intensief bewegen gaat je ademhaling niet versnellen, blijft je hartslag normaal en kan je nog gewoon praten. (bron)

is yoga een sport?

Yoga als sport? Wat zegt het woordenboek?

Oké, we gaan eerst nog even de woorden zelf ontleden. Volgens het Van Dale woordenboek kunnen we “sport” definiëren als:

allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden: aan sport doen; ergens een sport van maken (a) een kwalijke bezigheid tot gewoonte maken; (b) iets met ambitie doen, prestaties nastreven

“Yoga” is dan weer:

Indiase ascetische mystiek, m.n. de daartoe behorende lichamelijke en geestelijke oefeningen

Lichamelijke oefeningen en ontspanning: check!

Bij yoga gebruik je altijd je lichaam én je geest. Het doel? Dat verschilt van de soort yoga. Vinyasa yoga is een wat pittigere en dynamischere vorm van yoga dan de klassieke, statische hatha yoga. Houdingen en bewegingen wisselen elkaar af in een harmonieuze flow. Anusara yoga is nog wat fysieker en focust op de borst, schouders en bovenrug. Bij deze beide (en nog andere) vormen van yoga kan je ervan op aan dat ook je spieren getraind worden.

Bij yin yoga wordt er daarentegen meer gefocust op de ontspanning van het lichaam, en dat door middel van deep stretching. Je wordt er flexibeler door, maar niet sterker. Bij een rustigere vorm van yoga als yin yoga zullen je ademhaling en hartslag normaal gezien niet echt versnellen. Actievere vormen van yoga daarentegen? Je kan er zeker van zijn dat je spieren zal voelen waarvan je niet wist dat ze bestonden én je ademhaling zal niet hetzelfde tempo aanhouden als wanneer je de afwas staat te doen. Calorieën zal je sowieso verbranden!

is yoga een sport?

Vaardigheid, kracht en inzicht: check!

Om yoga uit te oefenen moet je behendig en enigszins flexibel zijn en afhankelijk van de soort moeten je spieren toch al wat getraind zijn om de oefeningen correct uit te voeren. En ehm, wat inzicht kan ook van pas komen … Sommige houdingen kan je immers wel als ingewikkeld bestempelen!

 

Dus … Kan je yoga als sport beoefenen? Is yoga een sport? Als je een actievere vorm van yoga kiest, dan zeker wel! De rustigere vormen zullen weinig calorieën verbranden, maar ze kunnen een ideale aanvulling zijn bij andere, intensievere, vormen van bewegen – om je spieren wat tot rust te brengen en/of om de stress van je schouders te laten glijden.

P.S.: Bij De Schreef kan je terecht voor de actievere anusara yoga en vinyasa yoga en voor de rustigere yin yoga.

Vorige Bericht Volgende Bericht

You Might Also Like